Veteriner maaşları 2024 yılı çerçevesinde veterinerin çalıştığı kuruma göre farklılık gösterir. Veterinerler kendi kliniklerine açtıkları takdirde daha farklı maaş alma ya da kazanç elde etme potasında değerlendirilir. Bununla birlikte özel bir veteriner kliniğinde çalışan ya da devlette kadrolu bir memur olarak çalışan veterinerlerin maaş tutarları farklılık gösterir. Kamuda çalışan bir veterinerin aldığı maaş her sene devlet memuru zamlarından etkilenir.
Kısacası her sene artış gösteren bir düzeyde ilerler. Bununla birlikte özel bir şirkette ya da veteriner kliniğinde maaşlı olarak çalışan veterinerlerin maaşları da yıl bazında zamlı oranlarla artışa tabi tutulur. Ancak kendi veteriner kliniğini işleten kişilerin maaşlarında belirli faktörler etkilidir. Kişinin çalıştığı şehir ve meslek alanı aylık kazancını etkileyen önemli faktörler arasında yer alır. Ortalama olarak veteriner maaşları hakkında 57 bin 100 TL olduğu söylenebilir.
İçindekiler;
Yeni Başlayan Veteriner Maaşı Ne Kadar?
Veterinerlik mesleğine yeni başlayanlar için de maaş standartları önceden belirlenmiştir. Kişiler devlette memur statüsünde veterinerlik mesleğini icra ediyorlarsa bu kişilerin maaşları bulundukları yılın zamlı oranları ile kişilere verilir. Ancak kamuda yeni başlayanlar yıllardır veterinerlik mesleğini devam ettiren memur arasında maaş farkı bulunur. Böyle durumlarda yeni başlayanların maaşları değerlendirilirken hemen hepsinin ortalama düzeyde maaş aldığı söylenebilir. Veteriner maaşları ile ilgili şu tablo öne çıkar:
En Düşük Veteriner Maaşı | 37 bin 800 TL |
En Yüksek Veteriner Maaşı | 78 bin 800 TL |
Ortalama Veteriner Maaşı | 57 bin 100 TL |
Bunlarla birlikte bir veterinerin en yüksek standartlarda maaş alabilmesi hem deneyimine hem de yaptığı işlemlere göre değişir. Aldığı işlerde göstermiş olduğu başarı da bir veterinerin kazancına etki eden faktörler arasında yer alır. Bu kişiler özel bir veterinerlik firmasında çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerinde de çalışabilirler.
Özel Veterinerler Ne Kadar Kazanırlar?
Özel veteriner olarak görev yapan kişilerin kazançları daha farklıdır. Bu kişilerin kazançlarına etki eden faktör iş yerlerine ne kadar müşteri geldiği ile alakalı bir durumdur. İş tecrübesine bağlı olarak 74.800 TL maş aldıkları söylenebilir. Ancak her özel veteriner kliniği olan kişinin bu oranda kazandığı söylenemez. Bu durum tamamen veteriner olan kişinin iş tecrübesi ile alakalı olan bir durumdur. Özel veterinerler büyük şehirlerde ya da daha minimal şehirlerde olmalarına göre farklı kazançlar elde ederler. Bununla birlikte çiftçilere hizmet veren ve taşra bölgelerde olan veterinerlerin de maaş durumu oldukça yüksektir.
Veterinerler Kaç Yıl Okur ve Nerede Çalışır?
Veteriner maaşları ne kadar sorusu kadar nasıl veteriner olduğu da önem arz eden noktalar arasında yer almaktadır. Veterinerler 5 yıllık eğitim hayatı sonrasında mesleklerine atılabilirler. Bu kişiler diploma ile devlette çalışabilirler. Aynı zamanda özel klinik de kurabilirler. Veterinerlerin klinik açarak kazanç sağlayabilmesinde birçok önemli faktör öne çıkar. Kliniğin kalabalık nüfus yapısı olan yerde olması önemlidir. Aynı zamanda taşra bölgelerde, hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde de veterinerler için önemli iş kaynakları bulunur. Nerede çalışır sorusuna ise şu açıdan yanıt vermek mümkün olur:
- Veteriner hekimler büyükbaş hayvan çiftliklerinde işe başlama imkânı bulurlar.
- Hayvan hastanesi ve kliniklerde görev alma kapasitesine sahiptirler.
- Özel şirketlerde ve ilaç şirketlerinde çalışabilme potansiyeline sahiptirler.
- Çeşitli yem fabrikalarında çalışabilirler.
- Kamuda veteriner olarak çalışabilirler.
Bu alanların tamamında üniversite mezunu olan veterinerlere ihtiyaç bulunmaktadır. Veterinerlerin çalıştıkları alanlar içerisinde kendi iş yerini açan birçok kişi bulunmaktadır. Bu da kazanç üzerinde önemli bir faktördür.