Muhtar maaşı 2024 yılında artış göstermiştir. 2024 yılında alınan en düşük muhtar maaşı asgari ücret ile aynıdır. Muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 Türk lirası ila 18.400 Türk lirası arasında değişmektedir. Emekli olan bir muhtarın alacağı maaş ise 11.000 Türk lirası civarındadır. En düşük muhtar maaşını emekli muhtarlar alırken, muhtar azaları gönüllü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
İçindekiler;
Muhtar Ne Görev Yapar?
Muhtarın görevleri temelde belediyeler ile çalışmaktır. Muhtarların görevleri arasında bağlı oldukları mahalle ve köydeki gelişimin desteklenmesi yer alır. Bu görev için sorumluluklarını belirler ve devlet ile yakın temasta kalarak çalışmalarını düzenler. Sendikalardan belediyelere kadar birçok farklı kurum ve kuruluş ile çalışmalar yapmaktadırlar.
Muhtarın Sorumlulukları Nelerdir?
Muhtarın sorumlulukları arasında birçok görev bulunur. Muhtarların sorumlulukları arasında şunlar vardır:
- Mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarına çözüm getirmek
- Ortak ihtiyaçları belirlemek için mahallede ya da bölgede (köyde) yaşayanlar ile çalışmak
- Mahalle veya köyün (görev alanının) kalitesini, konforunu ve daha iyi olmasını sağlamak
- Devlet kurumları ile paralel çalışmalar yürütmek.
Muhtar Maaşı 2023’te Ne Kadardı?
Muhtar maaşı 2023 yılında 2024 yılından daha düşüktü. Asgari ücrete ve ülke ekonomisine göre belirlenen muhtar maaşı, 2023 yılında 8.506 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Asgari ücret ile paralel bir büyüme sağlayan muhtar maaşı çoğunlukla asgari ücret ile sınırlandırılır. Bazı zamanlarda asgari ücretten %10 daha fazla kazanmaları da mümkündür.
Muhtarların Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Muhtar maaşlarını etkileyen unsurlar arasında farklı maddeler yer alır. Muhtar olarak görev alan kişiye devlet memuru sınıfında bulunmaktadır. Devlet memurlarının maaşları ise hükümet tarafından belirlenir. Her yıl yapılan açıklamalar ile devlet memurlarına verilen maaş zamlanır. Muhtar maaşı 2024 yılında diğer devlet memurlarının maaşlarına eşlik ederek zamlanmıştır. Her yıl Resmi Gazete’de devlet çalışanlarına verilecek olan maaşlar yayınlanmaktadır. Muhtar maaşı da her yıl Resmi Gazete’de yayınlanan maaşlar arasında bulunur.
Nasıl Muhtar Olunur?
Muhtar olma şartları yerine getirildiği takdirde muhtar olunabilmektedir. Muhtar olmak için seçime katılmak gerekir yerel seçimlere katılan kişilerin belirli şartları sağlamış olması önem taşımaktadır. Muhtar olmak isteyenlerin sağlaması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmak.
- Dengesinin yerinde olduğunu gösteren bir sağlık raporuna sahip olmak.
- Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak.
- Yüz kızartıcı herhangi bir suç işlememiş olmak.
- 25 yaşını doldurmak ve 26 yaşından gün almak.
- Aday olunan mahallede ya da köyde ikamet etmek.
Bu şartları sağlayan kişiler muhtar olmak adına seçimlerde başvuru yapabilmekte ve seçim esnasında pusulada bulunabilmektedir.
Muhtar Azası Maaş Alır Mı?
Muhtar azasının maaşı için belirlenen bir tutar bulunmamaktadır. Muhtar azasının maaşı olmamaktadır. Azalar, görevlerini yerine getirirken gönüllü hareket etmektedir. Bu sebep ile de çoğunlukla emekli ve yaşlı grupta yer alan kişiler muhtar ve muhtar azası olmak için seçime katılırlar. Muhtar azaları kanun ile belirlenen herhangi bir maaş almamaktadır.
Kaç Çeşit Muhtar Grubu Var?
Muhtar çeşitleri kendi içerisinde 4 gruba ayrılmaktadır. Temelde sadece iki muhtar kategorisi bulunmasına karşın eklenen yardımcılar ve emeklilik unsuru gibi faktörler ile kategori 4 gruba ayrılmıştır. Muhtarların kategorileri şunlardır:
- Mahalle Muhtarı
- Köy Muhtarı
Bu iki gruba eklenen emekli muhtar ve muhtar azası da kategori içerisinde kabul edilir. Muhtar maaşı 2024 yılında bu gruplardaki kişilere göre belirlenmektedir. Örneğin mahalle muhtarı ile köy muhtarı benzer maaşlar alırken emekli muhtar ve muhtar azası daha düşük maaş almaktadır.