Yılbaşında yapılan zamla birlikte asteğmen maaşı 2024 yılı için 42 Bin TL olarak uygulanmaya başladı. Diğer rütbedeki subay ve astsubaylardan farklı olarak asteğmenlerin aylıklarında önemli değişiklikler olmaz. Maaşlardaki yakınlığın sebepleri ise:
- Görev süresinin 12 ay ile sınırlı olması
- Atanan personelin demografik benzerliği (yaş, eğitim, medeni hal vb.)
şeklinde sıralanabilir. Bildiğiniz gibi muvazzaf yani profesyonel olarak subaylık yapanların maaşları arasında ciddi farklar bulunur. Bu etkenler asteğmenler için önemli ölçüde geçerli olmadığı için maaşlar birbirine oldukça yakındır.
Bununla birlikte asteğmenler de Doğu veya terör bölgelerinde görev yapabilirler. Bu şekilde askerliğini yapan yedek subaylara da maaşa ek olarak aylık bir tazminat ödenir. Bu da yaklaşık olarak 8.000 TL’ye karşılık gelmektedir. Bununla birlikte asteğmen maaşı 2024 yılı için 50.000 TL’ye çıkabilir.
Asteğmenlik görev süresi 12 aydır. Bunun:
- İlk 1 ayı acemi birliğinde yedek subay adayı sıfatıyla
- 10 ayı asteğmen rütbesiyle
- Son 1 ayı ise teğmen rütbesiyle
geçirilir. Önemli bir husus ise asteğmenlik sürecinin son aylarıyla ilgilidir. Sağlık sınıfı asteğmenler son 3 ay, diğer asteğmenler ise son 1 ayında Teğmen rütbesine terfi ettirilir. Buna bağlı olarak maaşlarda 7-8 Bin TL civarında bir artış görülür.
İçindekiler;
Uzun Dönem Asteğmen Maaşı
Askerlik görevini uzun dönem yapan asteğmenler 42-50 Bin TL aralığında maaş alırlar. Aradaki farklılık ise atanan görev yerinden kaynaklanır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapanlar, 42.000 TL aylığa ek olarak 7.500 dolaylarında bölge tazminatı da alabilirler. Bunun dışında uzun dönem asteğmen maaşı üzerinde etki eden başka önemli bir etken bulunmadığı söylenebilir.
Zaten askerlik süresi 12 ay olduğundan asteğmenler arasında:
- Görev süresi
- Kıdem
gibi farklar bulunmaz. Bağlı olunan kuvvet komutanlığına göre maaşlarda artı veya eksi 2.000 TL oynayabilir.
Yedek Subay Maaşı Ne Kadar?
Yedek subay olarak askerlik yapanlar 42.000 ila 50.000 TL aylık alırlar. Aslında tüm asteğmenler 42.000 TL etrafında maaş alır. 50 Bin alanlar ise asteğmenlik ataması Doğu bölgelerine çıkanlar olarak ayrıştırılabilir. Bu bölgelerde:
- Olanakların sınırlı olması
- Can güvenliği riskinin artması
gibi sebeplerle maaşa ek olarak 7-8 Bin TL aralığında tazminat ödemesi yapılır. Söz konusu tazminat yedek subay maaşı üzerine ekstra her ay ödenmeye devam edilir.
Asteğmen ile Yedek Subay Aynı Mı?
Evet, asteğmen ve yedek subay kavramları aynı unvanı ifade eder. Henüz bu göreve gelmemiş olanlar için kısaca asteğmenliğin ne olduğundan da bahsetmek gerekebilir. Her Türk genci askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. Günümüz mevzuatında ise er-erbaş (rütbesiz) olarak askerliğini yapanların görev süresi 6 aydır. Bu askerler yalnızca harçlık adı altında cüzi bir ödeme alırlar.
Asteğmenler de aslında zorunlu askerlik görevini yapan kişilerden oluşur. Aradaki fark ise bunların subay rütbesi alması ve bunun karşılığında da maaş almalarıdır. Asteğmen maaşı 2024 yılında 42.000 TL olarak verilir. Asteğmen olabilmek için gerekenler ise:
- En az lisans mezunu olmak
- Askerlik şubesine başvururken yedek subay kutucunu işaretlemek
- Ordunun ilgili meslek grubuna ilişkin kadro açması
- Acemi birliğinde yapılacak olan sınavda başarılı olmak
şeklinde özet halinde sıralanabilir. Kısaca askerlik görevini 6 aylık süreyle er olarak yapmak yerine 12 ay süreyle rütbeli ve maaşlı yapanlara asteğmen denilebilir. Bu şekilde çalışan asteğmen maaşı 2024 yılının ilk yarısında 42 Bin TL’dir. Her yıl tüm memurlara olduğu gibi asteğmen aylıklarına da Temmuz döneminde zam yapılacaktır.
Asteğmen maaşı hakkında bilgi alan kişiler genellikle üsteğmen maaşının ne kadar olduğunu da merak etmektedir.